GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00202

Kedvezményezett neve: INDUPRO Kft.

Projekt címe: Akkumulátor felügyeleti rendszerrel támogatott tűz és robbanásbiztos LI-ION akkumulátorpakk fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 195 488 708,- forint

A támogatás mértéke: 51.93%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.28

A projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00202

A projekt rövid bemutatása:

Az elemi cellák gyors merítése, illetve gyors töltése a cellák hőmérsékletét emeli, és ezért bizonyos alkalmazásoknál szükséges lehet az akkupakk hűtése. Projekt eredményeképpen kifejlesztésre kerül, egy tűz- és robbanásbiztos, hőmérséklet-, töltés- és merítésmenedzsmenttel ellátott Li-ion akkumulátorpakk, amelynek elemei:

  1. A rendszer egyik központi eleme, az akkupakk úgy kerül kifejlesztésre és megépítésre, hogy a rendszerkapacitást az adott alkalmazás függvényében modulárisan fel lehet skálázni. Az egyes modulok mérete lehetővé teszi az igény szerinti integrációt, a méretüknél fogva rugalmas elhelyezési lehetőség széles felhasználási lehetőségeket teremt. Az akkupakkba illesztendő elemi cellák számát úgy határozzuk meg, hogy az egyes cellák akkupakkon belüli összekötési variációi rendkívül széles feszültségspektrum kialakítását teszik lehetővé. Az egyes modulok speciális feszültségvédelmet tartalmaznak, hőszenzorral és BMS (battery managament system) kábelezéssel, valamint integrált merítéses dielektrikus hűtéssel.
  2. Központi vezérlő számítógép és szoftver: a rendszer egyes komponenseinek (akkupakk, vezérlő, motor, töltés, BMS, hőmérséklet-menedzsment, hűtésvezérlés, 12V/24V-os kisfeszültségi rendszer elemei) vezérlését látja el, adatokat gyűjt, elemez és továbbít, valamint megoldja a felhasználói felület felé történő grafikus kommunikációt.
  3. Központi érintőképernyős kijelző, amely az akkumulátor állapotáról és a rendszer elemeiről ad tájékoztatást. A vezérlőszoftver alkalmas számos egyéb további funkciójának vezérlésére. Az összes, működtetéssel kapcsolatos paramétert képes megjeleníteni, és lehetővé teszi azt, hogy a vezető/felhasználó ezen érintőképernyőn keresztül mindent láthasson, és szükség esetén be is tudjon avatkozni.
  4. Hűtőegység: egy olyan egység, amely a motor, az akkupakk, és a vezérlő hűtését hivatott megoldani folyékony hűtőközeggel. Az erős igénybevételből eredő hőmérséklet-emelkedést egy újszerű folyadékhűtéssel tervezzük megoldani. A kifejlesztendő kompakt
  5. Rendszer integráltan oldja meg az összes vezérlési feladatot, és tökéletesen biztonságossá tenné a rendszert tűz- ésrobbanásvédelmi szempontból egyaránt.

Elektronikus tájékoztató (PDF)